Başarılı İlişkilerin Belirleyicisi: Reddedilme Duyarlılığı

489
Reddedilme Duyarlılığı

Psikologlara göre, reddedilme karşısında kişinin nasıl tepki verdiği onun reddedilme duyarlılığı olup olmadığına bağlıdır.

Hepimiz onaylanmak ve kabul görmek isteriz. Reddedilme duygusu pek çoğumuz için arzu edilmeyen ve özellikle kaçınılan bir duygudur. Fakat bazılarımız reddedilme duygusu ile daha kolay başa çıkarken bazılarımız için bunu kabul etmek daha zordur.

Reddedilme duyarlılığı, kişinin erken dönem ilişkilerinde bulunduğu ortamda ne kadar kabul gördüğüne bağlı olarak şekillenir. Örneğin ebeveynleri ve yakın akrabaları tarafından rahatça kabul gören çocuklar, ileride güçlü bir öz benlik algısına sahip olurlar.

Bu sebeple de ilerleyen dönemlerde kurdukları ilişkilerde reddedilmeyi daha kolay kabul ederler, yani bu kişi reddedilmeye duyarlı değildir.

Eğer reddedilme duyarlılığı olan biriyseniz de bu durum sizin sadece reddedilme anında değil, sonrasında ortaya çıkması muhtemel değersizlik veya öz saygının yitirilmesi gibi sonuçlarla da başa çıkmanızı gerektirir. Sonuçları bu kadar ağır olunca da kişi, bu duyguyu deneyimlememek adına özellikle kaçınır.

Reddedilme Duyarlılığı Nedir?

Reddedilme Duyarlılığı Nedir

Psikologlar, reddedilme duyarlılığını reddedilmeyi endişeli bir şekilde bekleme hali ve reddedilmeye aşırı tepki verme olarak tanımlıyor. Yeterince kabul görmedikleri, hoşgörülü olmaktan uzak bir çevrede yetişen çocuklarda reddedilme duyarlılığının gelişmesinin oldukça olası olduğu belirtiliyor.

Bu duyarlılığı geliştiren çocuklar ise ne yazık ki hayatları boyunca bu durumla başa çıkmaya çalışıyorlar.

Reddedilme Duyarlılığının Belirtileri Nelerdir?

Reddedilme Duyarlılığının Belirtileri

Reddedilme duyarlılığına sahip kişiler, reddedilmeyi bekledikleri için herhangi bir olumsuz ya da belirsiz davranışı reddedilme olarak algılayıp aşırı tepki gösterebilirler. Bu da ilişkilerindeki tartışma, kavga gibi negatif deneyimlerin yaşanma sıklığını arttırabilir.

Bunun yanı sıra reddedilme duyarlılığına sahip olan kişiler reddedilmeyle ilgili yoğun kaygılara sahip oldukları için ilişkilerinde bağlanma problemleri yaşayabilirler.

Araştırmalara göre, bu duyarlılığa sahip olan kişilerin güvenli bağlanma stilinin tam tersi olan korkulu bağlanma stilini geliştirme oranı oldukça fazladır. Korkulu bağlanma stiline sahip olan kişiler ise reddedilmemek adına ilişkiye hiç başlamamayı ya da olası ilişkileri henüz başlamadan bitirmeyi tercih edebilirler.

Eğer reddedilme duyarlılığına sahip olduğunuzu düşünüyor ve hayatınızı etkilediğine inanıyorsanız, bu durumun yetkin psikologlar tarafından uygulanan terapilerle çözülebilecek bir durum olduğunu unutmayın.

Önceki İçerikKore Dizilerine Bayılanlar Buraya | En İyi Kore Dizileri
Sonraki İçerik27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü İçin Tiyatro Önerileri